Dues amigues entre l’amor i l’odi

ferrante2a-401x609

“Aquest matí m’ha trucat el Rino, m’he pensat que voldria més diners i m’he preparat per nega’ls-hi. Però el motiu de la trucada era un altre: la seva mare havia desaparegut.”

La història de la Lenù i la Lila és la història d’una amistat curiosa, amb matisos d’enveja i amb una tendència obsessiva que dota de suspens aquest relat. Des d’un barri pobre de Nàpols sorgeix ‘L’amiga genial’, un bestseller que es mou entre la novel·la rosa i el realisme, entre l’intriga i el conte juvenil amb una senzillesa fascinant. I en aquesta compilació d’elements encara hi ha un alicient: el fet de no saber qui ha escrit aquesta obra. Signa com a Elena Ferrante i les especulacions sobre la seva vertadera identitat són quote amiga geniald’allò més diverses. Tanmateix, part de la gràcia recau en el mateix fet de no saber quina cara, quina biografia, quin nom s’amaga rere el pseudònim i la ploma que ha traçat aquest text.

L’editorial La Campana publica els quatre volums que conformen aquesta saga encetada per una obra on Elena Greco (o Lenù) és l’encarregada d’explicar-nos com es desenvolupa la infantesa i l’adolescència d’ambdues amigues però també de tot un seguit de personatges que deambulen pel barri amb els seus defectes i la quotidianitat pròpia de vides buides i rutinàries. En aquest context, en un ambient sovint asfixiant i brut neix i creix una amistat singular regada a base de confiança i ambició, de desafiament i admiració, en fi, una lluita de contraris amb uns límits difícils de definir.

amiga-genial.jpg

És un retrat d’amistat sí, però també una anàlisi de la psicologia femenina, l’estudi d’una ment que es repta a si mateixa, la dèria per ser la primera en tot. Un combat que és encara més difícil perquè l’únic adversari ets tu mateix. Amb un futur poc prometedor, els llibres i les bones amistata són la única sortida possible. Més encara quan un passa per la complexa etapa de l’adolescència quan el cos i la ment canvien, quan les decisions comencen a tenir conseqüències ineludibles.

“Hauria fet qualsevol cosa per ella, aquell matí de reconciliació: escapar-me de casa, deixar el barri, alimentar-me d’arrels, baixar a les clavagueres per les escletxes, no tornar mai enrere, encara que fes fred, encara que plogués. “

-Wolf

Anuncios

2 comentarios en “Dues amigues entre l’amor i l’odi

  1. Pingback: L’estiu que comença | WoolfWildeWeb

  2. Pingback: El que hem llegit aquest estiu | WoolfWildeWeb

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s