Prohibit llegir

“Els llibres que el món titlla d’immorals són els llibres que ensenyen al món la seva pròpia vergonya.”
Oscar Wilde

La censura ha existit sempre, i per desgràcia segueix existint, en alguns països de forma més visible, en d’altres es mostra subtil, s’amaga i es fa difícil de detectar. Per sort, molts dels llibres que han estat prohibits al llarg de la història han aconseguit sobreviure i arribar fins als nostres temps (d’altres no han tingut tanta sort).

Una vegada surten a la llum, però, aquests llibres ja han perdut part de la seva crítica, de la lluita política en què s’ocupaven. Amb tot, val la pena llegir-los per conèixer la nostra història, que no deixa de ser la història del món en què vivim. Aquests són alguns dels llibres que nosaltres hem llegit i que en algun moment, en algun país, han estat censurats.

un mon feli_OK.indd


Un món feliç
. Aldous Huxley. Aquesta novel·la, de sobres coneguda com una de les més grans distopies mai escrita, és d’alguna manera similar al 1984 de George Orwell. Huxley hi descriu una societat altament industrialitzada, on les persones perden la seva identitat i individualitat, desapareixen les famílies i el més important és aconseguir uns quants grams de ‘soma’, la droga que els provoca una falsa il·lusió de felicitat.

Va ser censurat a Irlanda per la visió polèmica dels naixements, i bastants estats als Estats Units van intentar treure’l de les escoles en ser considerat ‘negatiu’ i per això inapropiat.

 

tropico de cancerTròpic de Càncer. Henry Miller. Aquesta novel·la explica la història del seu autor, Miller, un escriptor amb dificultats per tirar endavant. Escrita en primera persona, explica amb detalls els seus encontres sexuals, descrivint d’alguna forma la vida dels americans expatriats que vivien a l’estranger.

Tan bon punt es va publicar, la Cort Suprema de Pennsilvània va dir que Tròpic de Càncer “no és un llibre. És una fossa sèptica, una claveguera oberta, un pou de putrefacció, una visió de la depravació humana”.

 

lolitaLolita. Vladimir Nabokov. Sent un dels meus llibres predilectes, no puc ser objectiva amb Lolita, l’únic que en puc dir és que sóc afortunada d’haver-lo pogut llegir. Narra la història de Humbert Humbert, un home obsessionat amb les noies joves, o les ‘nimfes’, com ell les anomena. La seva dèria creix en conèixer Dolores, o Lolita, una nena de dotze anys amb qui s’escaparà i recorrerà els Estats Units.

Després que l’editor del Sunday Express digués que era ‘el llibre més fastigós que he llegit mai’, l’any 1955 el Ministeri de l’Interior del Regne Unit va expropiar totes les copies dient que allò era pornografia, mentre els francesos el prohibirien un any més tard. Curiosament als Estats Units es va publicar sense problemes.

2688Alícia al país de les meravelles. Lewis Carroll. Tots coneixem la història d’Alícia, la noia que cau per un forat i es troba en un món de fantasia on coneix personatges com el Conill Blanc, que sempre fa tard, el Barreter Boig, que celebra el seu no-aniversari o l’enigmàtic Gat de Cheshire. A través d’aquest món fantasiós, Carroll fa una crítica a l’educació i la política de l’època.

A principis del segle XX es va prohibir aquest llibre a les escoles públiques de l’estat de Nova Hampshire, perquè se l’acusava de promoure fantasies sexuals i masturbacions. Més endavant, als anys seixanta, es va censurar als Estats Units per la suposada promoció de drogues que fa el llibre, sobretot el fragment en què Alícia parla amb l’eruga filòsofa, que està fumant una ‘hookah’ i li ofereix un bolet que la farà canviat de mida. A més, aquest llibre també ha estat censurat a Xina per una raó ben diferent: “els animals no haurien d’utilitzar el llenguatge humà, i és un desastre posar-los al mateix nivell”.

 odisseaL’Odissea. Homer. Un pilar de la història de literatura com és Homer, també va ser censurat (o es va intentar) en alguna època. Aquest poema èpic conta la història de l’heroi grec Ulisses per tornar a casa, des que parteix de la conquerida Troia per tornar a Ítaca, segur que tots sabeu més o menys el mateix que nosaltres.

L’interessant és que les idees gregues de llibertat no van ser ben rebudes en els temps de l’emperador Calígula, un dels més cruels i sanguinaris que va tenir Roma, i per això el va intentar prohibir. També Plató va suggerir, en el seu moment, censurar aquest llibre per als lectors adolescents.

-Wild

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s