Cinc llibres per iniciar-se en la lectura

Aquest post ens el va inspirar la xerrada del passat dissabte a la fantàstica llibreria NoLlegiu del Poblenou, on Sebastià Alzamora, Ada Castells i Joan Benesiu van mantenir una conversa amb el públic sobre literatura catalana: el futur, el passat, els avantatges i els inconvenients (i TV3 i Víctor Amela i els professors d’institut que no saben qui és Primo Levi).

Un dels temes que va sortir va ser el rebuig -tan per part dels autors com del públic- al fet que el sistema educatiu obligui nens i adolescents a llegir algun llibre (que ells no han escollit) i després fer-ne un examen. Amb aquest mètode, molts acaben entenent l’hàbit de la lectura com quelcom desagradable, gairebé com un càstig, i és molt trist que hi hagi tanta gent que no descobreixi el món de la literatura simplement per una mala tria, un rebuig generat des de l’educació o perquè no n’ha cultivat l’hàbit. Per això, plenes de bones intencions, avui us proposem cinc llibres perquè si teniu fills, nebots, cosins, veïns, coneguts o qualsevol jove a prop en qui pugueu tenir una mínima influència, els tingueu en compte pel seu proper aniversari.

De totes maneres, volem deixar clar que aquests llibres no tenen per què agradar a tothom, que només són un escàs suggeriment per si no sabeu per on començar, i la gràcia està a adaptar-se als gustos i les edats de cada lector en potència fins trobar el llibre que l’atrapi. Llavors us podreu sentir orgullosos.

noi pijama .jpg


El noi amb el pijama de ratlles
. John Boyne. Aquesta novel·la narra la història de Bruno, el fill d’un alt comandant Nazi, encarregat d’un dels camps de concentració als afores d’Alemanya: Auschwitz. Des del punt de vista d’un noi molt espavilat de nou anys, aquest llibre és una lectura àgil, amena i interessant, que incita al lector a treure les seves pròpies conclusions. I a més, està basat en un període de la història que ara, més que mai, cal no oblidar. “I qui decideix vesteix el pijama de ratlles i qui vesteix l’uniforme?”

 

harry potter
Harry Potter
. J. K. Rowling. Com no recomanar aquesta mítica saga? Aquests llibres tenen el gran avantatge que, quan t’enganxes al primer, has de llegir els set d’una tirada, i són unes quantes pàgines. Després de gaudir de l’experiència Harry Potter és gairebé impossible que qualsevol no s’aficioni a la lectura. Una de les característiques més fascinants és tot el món que ha creat l’autora al seu voltant. Existeix, fins i tot, una mena de Viquipèdia pròpia (anomenada Harry Potter wiki) on trobar tota la informació sobre els éssers, llocs o encanteris de la saga. I, a més, és una de les sèries que confirma la teoria que els llibres sempre seran millor que les pel·lícules. “Hi ha algunes coses que no es poden compartir sense acabar més units, i derruir un trol de tres metres i mig és una d’aquestes coses.”

 

príncep


El petit príncep
. Antoine de Saint-Exupéry. Es pot llegir en una hora morta al tren, a casa mentre esperes l’hora de sopar o a qualsevol lloc, bàsicament. És un llibre que probablement s’entén millor als trenta que als tretze, però que es gaudeix i es pot interpretar a totes les edats. El llenguatge és senzill, les idees darrere es poden desenvolupar tant com un vulgui; no se’n pot dir res més, s’ha de llegir. “Si véns, per exemple, a les quatre de la tarda, des de les tres començaré a ser feliç.”

 

oliver twist.jpg
Oliver Twist
. Charles Dickens. Un dels principals avantatges d’aquest conegudíssim autor britànic és que les seves obres han estat tan treballades, editades, reeditades, versionades i traduïdes, que podem trobar tant el text original, adequat per a adults, com alguna adaptació adequada a gairebé qualsevol edat. Tothom coneix el nom d’Oliver Twist, però no tots l’han llegit. Es tracta de la història d’un nen orfe al Londres del segle XIX, com aprèn a sobreviure en aquell ambient on, o bé queixalaves, o eres queixalat. “L’home mai sap del que és capaç fins que ho intenta.”
 

hitchhike
La guia galàctica per a autoestopistes
. Douglas Adams. Iniciada com una sèrie radiofònica, la història va tenir tant èxit que el seu creador la va convertir en una saga de llibres. El protagonista és Arthur Dent, un anglès que, fent autoestop, aconsegueix escapar de la destrucció de la terra, enderrocada amb l’objectiu de construir-hi una autopista espacial. Junt amb el seu amic, Ford Prefect, visiten Magrathea, un llegendari planeta on habita una raça hiperintel·ligent que està obsessionada amb descobrir el sentit de la vida, l’univers i tot plegat. “La resposta a la vida, l’univers i tot plegat és… 42.”

-Wolf&Wild

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s