Qui és Werther?

Avui fa molts anys (tampoc cal saber quants exactament, però uns pocs més de 250) que va néixer el cèlebre autor -i un dels nostres preferits- Johann Wolfgang von Goethe; iniciador del moviment Sturm und Drang i precursor del romanticisme.

Els sofriments del jove Werther és un dels meus llibres preferits, i és per això que no podia deixar passar l’aniversari d’aquest autor que, confesso, són dels que rellegeixo de tant en tant. Però… qui era Werther i quant tenia en comú amb el seu creador?caminant

Quan penso en el protagonista del llibre de Goethe, sempre em ve al cap la imatge del Caminant damunt un mar de boira, de Caspar David Friedrich, un dels meus quadres preferits. Suposadament, Werther és l’alter ego de Goethe, ja que tant l’autor com el seu personatge s’enamoren d’una noia que està promesa amb un altre home. Werther representa l’ideal de jove romàntic: un noi culte, liberal, idealista, sincer, amant de la natura, i en una lluita constant contra la falsedat de la classe acomodada que, en el fons, és la seva.
Werther també comparteix amb Goethe l’amor per la literatura, durant el relat el podem saber llegint Homer i Ossian, llibres que tracen el recorregut decadent del seu seny. L’objecte d’enamorament, en ambdós casos, era una jove anomenada Charlotte -o Lotte-, i era una noia de bona família amb molts germans. Tant Werther com Goethe van conèixer la seva enamorada en un ball, i tant la Lotte literària com la real estaven promeses i, malgrat la gran amistat -o fins i tot l’amor- que els pot unir a Werther/Goethe, deixen clar que és impossible tenir-hi una relació. Així, la diferència més important entre Goethe i el seu personatge és que Werther, en ser rebutjat per la seva Lotte, se suicidarà.

En la meva opinió, Goethe va matar Werther per no haver de matar-se a si mateix, però això ja són especulacions. Què en penseu?

-Wild

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s