5 claus per conèixer millor Virginia Woolf

woolf.jpgQui no coneix ja la gran Virginia Woolf? Nosaltres no podem ser objectives en aquest tema, ja que no té cap sentit que amaguem debilitat que sentim vers aquesta autora. No sabem si el que ens va enlluernar va ser la fluidesa de Mrs. Dalloway; si va ser la increïble modernitat d’Orlando o la seva forma d’avançar-se als temps i trencar -encara que fos amb cautela- qualsevol mena de convencionalisme que no li fes el pes (i qualsevol persona que l’hagi llegit sabrà que la paraula ‘increïble’ es queda curta per descriure fins a quin punt Woolf, no només amb els seus llibres, sinó també amb el seu estil de vida, es va avançar als seus temps).
Sigui pel motiu que sigui, doncs, mai en tenim prou d’aquesta dona. I per això hem pensat a compartir llibres, pel·lícules i altres documents que ens han ajudat a comprendre millor qui era Virginia Woolf, més enllà de la seva cara més coneguda.

Una Biografia:
Virginia
Woolf, de Quentin Bell

virginia woolf.jpg

Qui podria conèixer millor Virginia Woolf que el seu nebot Quentin Bell? Woolf sempre havia estat molt unida a la seva germana Vanessa (de fet, els que la coneixien sabien que ella i el seu marit Leonard eren les dues persones més importants en la seva vida), tot i que la seva relació també amagava certa rivalitat. Es nota que el llibre va ser escrit per algú que tenia estima a l’escriptora, i potser per això fa que ens sentim tan propers a ella.
Per altra banda, darrerament, s’ha publicat també Virginia Woolf: la vida por escritoVirginia Woolf: la vida por escrito, de la mà de Chikiar Bauer, molt elogiada per grans estudiosos de Woolf; us la recomanem molt, però no us en podem donar cap opinió perquè encara no hem trobat el moment per llegir-la.

vitaUna persona:
Vita Sackville-West
Si hi va haver una persona important a la vida de Virginia Woolf -deixant de banda, és clar, la seva germana Vanessa i el seu marit Leonard,- aquesta va ser la seva amant Vita Sackville-West. Sackville-West, a part d’aristòcrata, també era escriptora i, tot i que quan es van conèixer, era més reconeguda i venia més llibres que Woolf, sempre va tenir clar que Virginia la superava intel·lectualment.
Es poden llegir un bon nombre de les cartes que aquestes dues grans dones -ambdues casades però amb matrimonis oberts, tot molt modern- van intercanviar. A través d’aquestes coneixem una Virginia Woolf que ens romandria amagada. De fet, Vita Sackville-West és en qui Virginia es va inspirar pel personatge andrògin, el seu famós Orlando que, si teniu ganes de llegir, ens permetrem recomanar-vos en la traducció de María Luisa Balseiro, i no la de Jorge Luis Borges (per molt que estiri més un nom conegut), ja que ens hem assabentat recentment que Borges es va prendre moltes llicències a l’hora de traduïr aquesta obra, que va corregir metàfores i figures retòriques a Woolf, va eliminar frases que li van semblar supèrflues i que va passar per alt molts matissos de gènere que són la base d’aquesta novel·la. Es veu que cada vegada que trobava a l’original la paraula mind, ell la substituïa per espíritu, si es referia a una dona, i per inteligencia si feia referència a un home. Traduttore traditore! Nosaltres ja ens hem comprat l’altra traducció, i esperem que seguiu el nostre consell, o l’obra es pren una càrrega masclista enlloc de feminista, tal com pretenia la seva autora.

Una pel·lícula:
Las Horas

the hours.jpg

També us podeu llegir la novel·la amb el mateix títol, però com que a nosaltres la pel·lícula ens va impressionar, i a més té actrius tan grans com Meryl Streep, Nicole Kidman o Julianne Moore, hem pensat que no podia faltar. Tota la història té lloc en un mateix dia (us sona?), i hi veiem tres dones en diferents èpoques -la mateixa Virginia Woolf, una mare de família infeliç i una editora bisexual-. Les seves vides es connecten a través de la novel·la de Woolf, Mrs. Dalloway (ara sí que us sona, no?). Bé, preferim no desvetllar gaire més, i que us ho aneu trobant vosaltres a mida que veieu el film.
Però sí que volem compartir un parell de curiositats que ens han semblat interessants. Resulta que Nicole Kidman va estar a punt de renunciar al seu paper de Virginia Woolf perquè tenia una depressió que no la deixava aixecar del llit -no deixa de ser una coincidència ben curiosa-. I també resulta que Pedro Almodóvar va estar a punt de comprar els drets de la novel·la per fer-ne ell una pel·lícula. Hagués estat tan bona? Jutgeu vosaltres mateixos.

Una paraula:
Bloomsbury

bloomsbury.jpg

Un grup d’intel·lectuals que es reunien per discutir sobre diversos temes, la major part dels quals vivia en un barri al centre-oest de Londres, conegut com Bloomsbury. La família Stephen (el cognom de soltera de Virginia Woolf) vivia al 46 de Gordon Square, on s’organitzaven reunions cada dijous. A banda de la cultura palpable que existia al grup, també s’hi van forjar una gran quantitat de relacions amoroses, i sinó, feu un bon cop d’ull a l’esquema, on les relacions que es van es van establir entre els membres queden molt ben retratades.
Tot i que Virginia i la seva germana, Vanessa, van ser les iniciadores d’aquest grup, amb el temps es va anar convertint en una petita societat en la que van deixar de sentir-se acceptades i còmodes. De fet, Woolf es queixava que s’havia convertit en una entitat masclista, on les dones només eren acceptades si vestien “exquisitament” o si eren l’amant d’algun membre. Així doncs, malgrat Bloomsbury va ser molt important en la seva joventud, es va anar distanciant de la forma de fer d’aquests.

Una paròdia:
Virginia Woolf’s Personal Assistant

No tenim gaire res a dir sobre aquesta darrera recomanació; a nosaltres ens va fer riure força, i sempre està bé acabar amb un toc de bon humor. Esperem que us hagi interessat l’entrada d’avui, i que hagueu descobert alguna cosa de nou. Fins aviat!

Wild

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s