El País Basc en cinc perles

El País Basc és, ho reconec, una de les meves debilitats. El fet de poder trobar-hi una simbiosi perfecta entre tradició i modernitat o el fet mateix de poder veure les muntanyes i la mar des d’una ciutat cosmopolita fan que aquest lloc tingui un encant especial. Però avui no parlarem de gastronomia (tot i que és una de les millors del món) ni farem una guia turística amb recomanacions sobre hotels, restaurants i excursions. Us proposem pel·lícules, llibres i música sobre Euskadi que ens permeten fer una mirada sobre distints aspectes d’aquest territori petit però ple d’històries.

En una cançó: Lau Teilatu

Aquesta cançó d’Itoiz, versionada en aquest cas per Mikel Erentxun i Amaia Montero, és una de les cançons més populars que existeixen en euskera. I, per algun motiu, aquestes quatre teulades, resulten profundament emotives.

En una pel·lícula: Loreak

Loreak (flors, en català) és una pel·lícula del 2014 dirigida per Jon Garaño y Jose Mari Goenaga i que va ser preselccionada per representar Espanya als Oscars. Tot i que no tracti per si mateixa sobre el País Basc o sobre el que s’ha anomenat “el conflicte basc” (tema sobre el qual hi ha pel·lículas com El lobo, La pelota vasca o Zorion Perfektua que valen molt la pena) creiem que demostra que al País Basc es fan joies com aquesta.

En un llibre: Patria

1472488716_680855_1472488716_693123_sumario_normal.jpg

Patria, de Fernando Aramburu, és un dels darrers llibres que s’ha publicat sobre el tema basc i té la característica de retratar la societat basca d’una manera volgudament autèntica. És una obra molt recomanable de la que esperem parlar-vos amb més profunditat pròximament al nostre blog.

En una banda: Ken Zazpi

Sempre s’ha dit que la música no té fronteres perquè és un llenguatge universal. Doncs bé aquí en teniu un bon exemple. Estic segura que encara no entengueu basc (jo no en sé però he buscat una per una les traduccions de les lletres) quedareu fascinat per aquest grup amb cançons precioses en euskera. A més teniu alguna versió en català com La lluna o Poema dels oprimits. 

En un artista: Chillida Leku

06011085433peinde-del-viento

Acabem amb un clàssic de l’art del País Basc. Chillida Leku ha fet obres com aquest fascinant ‘Peine del viento’ que, això sí, sempre és millor gaudir en directe quan hi trenquen les onades…

Esperem que aquestes idees us ajudin a descobrir (o redescobrir) algunes perles del País Basc i, per suposat, si en coneixeu més compartiu!

-Wolf

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s